Boekuitreiking "Nijetrijne"

Door Margo Pelgrom, donderdag 5 juni 2014 8:52
terugblik op een turbulente eeuw...

Dinsdagavond 3 juni jl, is onder grote publieke belangstelling het eerste exemplaar van het boek “Nijetrijne, terugblik op een turbulente eeuw” in paviljoen de Driewegsluis uitgereikt aan burgemeester van Klaveren. Na een korte toespraak van Ellen Kijlstra die het een en ander vertelde over de totstandkoming van het boek werd het eerste exemplaar overhandigd aan de burgemeester. Deze was zeer ingenomen met het boek en gezien de enorme opkomst beloofde hij meteen dat de Gemeente ook aan een eventuele tweede druk zijn medewerking wil verlenen.

 

De afgelopen vijf jaar is de geschiedenis van de laatste honderd jaar van het dorp Nijetrijne in kaart gebracht. Een dorp dat rond de Tweede Wereldoorlog nog zo’n 100 huizen telde heeft er nu nog 60 over. De veenbazen, turfmakers, rietsnijders en boeren van weleer hebben plaatsgemaakt voor forensen, pensionado’s en recreanten. De ingrijpende veranderingen in de laatste honderd jaar zijn aan de hand van de geschiedenis van de afzonderlijke huizen en hun inwoners beschreven. Boerderijbranden, liefdesdrama’s, Spaanse griep, tuberculose, verdrinkingen, zelfmoord en opnames in psychiatrische inrichtingen passeren de revue.  Een en ander is gelardeerd met persoonlijke herinneringen, anekdotes en algemene stukjes over o.a. beroepen en verenigingen. Met hulp van huidige en oud inwoners van Nijetrijne zijn unieke foto’s gevonden. Dankzij intensief speurwerk in archieven is bijzondere informatie naar boven gehaald en in de tekst verwerkt. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een prachtig boek van 272 bladzijden met meer dan 500 historische foto’s, waarin van alle bestaande en vele reeds afgebroken huizen de geschiedenis is beschreven. Van elk huis zijn foto’s verzameld en zijn de namen van bewoners van de afgelopen honderd jaar overzichtelijk in tabellen vermeld.

Het boek is in een beperkte oplage gedrukt en is niet verkrijgbaar via de boekhandel.  U kunt het boek voor € 20,- op de avond van de uitreiking aanschaffen of later een exemplaar zien te bemachtigen via Hans Brandsma, Pieter Stuyvesantweg 148, Nijetrijne (tel. 0561-481809;ha.brandsma@gmail.com). Verzending per post is ook mogelijk.

Op deze link staat een filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=CnyFS_P6z2g&feature=youtu.be

De makers van het boek:
Ellen Kijlstra, Aize Kijlstra, Hans Brandsma, Jan de Vries, Francisca Knulst

Boekuitreiking NijetrijneBoekuitreiking NijetrijneBoekuitreiking Nijetrijne

(Foto: Lenus van der Broek)

Mede mogelijk gemaakt door