De Westhoek onder water?

Door Hans Brandsma, woensdag 6 mei 2015 15:10
‘10 mei 1940 Evacuatie in Weststellingwerf’

Dit is de titel van De Stelling, het tijdschrift van de Vereniging Historie Weststellingwerf e.o., dat gepresenteerd zal worden tijdens een bijeenkomst in De RietNymf te Munnekeburen.

Wethouder Frans Kloosterman van Weststellingwerf zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Deze evacuatie op de eerste dag van de Tweede Wereldoorlog van de 2277 bewoners samen met 6133 stuks vee uit De Groote Veenpolder in Weststellingwerf en van een deel van het waterschap de Polder Oldelamer, is een bijna vergeten gebeurtenis.

De twee polders vormden onderdeel van de Friese Merenlinie en zouden als zodanig onder water gezet worden om een natuurlijke barrière te creëren, dwars door de provincie, die de opmars van de Duitse troepen richting de Afsluitdijk mede moest stagneren.

De overrompelende invasie, een gebrekkige organisatie en bijna geen water waren er de oorzaken van dat het gehele Friese merenlinieproject een farce werd. Was echter de geplande inundatie in de dagen daarna doorgegaan, dan zouden de gevolgen niet te overzien zijn geweest. De redactie van De Stelling heeft geprobeerd de evacuatie in Weststellingwerf en de verhalen er om heen, zo getrouw mogelijk weer te geven.

Een van de samenstellers van dit nummer, Geert Lantinga, zal een korte geïllustreerde voordracht over het gebeuren rond 10 mei 1940 houden. Belangstellenden zijn van harte welkom.

 

Vrijdag 8 mei om 14.00 uur in het Life en Nature Centrum De RietNymf, Grindweg 103 te Munnekeburen. De bijeenkomst staat open voor belangstellenden.

 

Nadere informatie kan verkregen worden via info@historieweststellingwerf.nl of 0561-481595, tevens kunnen bestellingen à €4,00 per stuk geplaatst worden.

Evacuatie Mei 1940

Mede mogelijk gemaakt door