Muzikaal zeemansverhaal in De Perelaar

Door Immy Sloot, maandag 6 februari 2017 12:35
door Lenus van der Broek

In het knusse theatertje De Perelaar in Langelille was zaterdagavond een bijzondere voorstelling.  Een waargebeurd muzikaal zeemansverhaal 'Eruit of verzuipen!!!' uit de 19e eeuw werd gebracht door muziekgroep 'Kapriol'.

In dit theatrale muziekprogramma vertelde Marian Nesse kleurige en humoristische anekdotes uit het levensverhaal van haar overgrootvader Hendrik Engelsman. Engelsman beschrijft daarin het leven op de schepen van die tijd. Over schipbreuk, ongelukken, ruziënde bemanningen, confrontaties met inboorlingen, ziektes. Hoe je soms door creativiteit, soms door gelukkig toeval, aan de dood kon ontsnappen. Stuurman Hendrik maakte de overgang mee van de zeilschepen naar de stoomvaart, van o.a. de Liberaal, de grootste klipper van Nederland, naar stoomschip de Bromo. Alle verhalen werden muzikaal geïllustreerd met lichtbeelden van oude foto's en tekeningen waarbij de muziek klonk van Nederlands- en Friestalige maritieme liederen uit vroeger tijd.

Ze werden gezongen en gespeeld door Marian Nesse, Marita Kruijswijk en Rutger Dijkstra van muziekgroep Kapriol, bekend van hun krachtige a-capella zang en verrassende muzikale arrangementen.  Kortom, een boeiend en leerzaam stukje historie, gecombineerd met muziek en gezelligheid.

Foto's: Lenus van der Broek

perelaarperelaarperelaar

Mede mogelijk gemaakt door