Natuurwerkdag op Obs de Aventurijn

Door Immy Sloot, zondag 6 november 2016 10:36
10 vrijwilligers steken handen uit de mouwen

Afgelopen zaterdag zijn er 10 vrijwilligers aan het werk geweest tijdens de Natuurwerkdag op Obs de Aventurijn. De Friese Natuurwerkdag is de grootste vrijwilligersactie in het groen en telde dit jaar 23 locaties in Friesland, waaronder Obs de Aventurijn te Munnekeburen. Obs de Aventurijn organiseerde de Natuurwerkdag voor de eerste keer. Landschapsbeheer Friesland coördineert de Natuurwerkdag in de provincie.

Dit jaar werd de Natuurwerkdag afgetrapt door directeur Regina ter Steege (Landschapsbeheer Friesland) en directeur Henk de Vries (It Fryske Gea). Zij lieten een kudde schapen los op de heide. Door het begrazen zorgen de schapen dat de heide de ruimte blijft houden zich te ontwikkelen. Daarna gingen ruim zestig vrijwilligers aan de slag in het prachtige natuur van de Schaopedobbe vlakbij Elsloo. Zij trokken onder meer kleine boompjes uit de grond. De groei van jonge bomen en struiken zorgt ervoor dat de heide minder kans krijgt om te groeien. Door de boompjes te verwijderen hielpen de vrijwilligers de beheerder van It Fryske Gea met het beschermen van dit mooie gebied.

Vanmorgen begonnen de vrijwilligers van Obs de Aventurijn in de ‘Vogelgluurtuin’ om deze winterklaar te maken. We hebben 2 borders aangelegd, de bramenstruiken ingekort, het gras tussen de heggen weggehaald, dode bomen weggehaald en ga zo maar door. Allemaal werkzaamheden die door de leerlingen van Obs de Aventurijn niet uitgevoerd kunnen worden. De rest van de werkzaamheden kunnen door de leerlingen het hele jaar door tijdens het lesprogramma uitgevoerd worden.

Grootste vrijwilligersactie in het groen

Landschapsbeheer Friesland coördineert de Natuurwerkdag dit jaar al weer voor de zestiende keer. Dit jaar waren er veel klussen verspreid over heel Friesland. Vrijwilligers hebben geholpen met wilgen knotten, kleine boompjes verwijderen, maaien met de zeis, inzaaien en nog veel meer. De natuurwerkdag is al jaren de grootste vrijwilligersactie in het groen van Nederland. Dankzij de inzet van duizenden vrijwilligers uit heel Nederland kreeg het landschap dit jaar op ruim 540 locaties een opknapbeurt.

Landschapsbeheer Friesland en Obs de Aventurijn kijkt ook dit jaar terug op een zeer geslaagde Natuurwerkdag en wil iedereen bedanken die zich heeft ingezet om het landschap een opknapbeurt te geven.  

foto's Dirk Steringa

natuurwerkdagnatuurwerkdagnatuurwerkdagnatuurwerkdagnatuurwerkdag

Mede mogelijk gemaakt door