Nieuw bedrijf in Langelille gevestigd

Door Margo Pelgrom, maandag 29 september 2014 12:03
Allardshout...

Langelille – Aan de Langelilleweg 28 in Langelille is sinds kort een nieuw bedrijf gevestigd, een Houtzagerij Allard van der Wal. Na 12 jaar in het bouwbedrijf te hebben getimmerd van zijn vader in Langelille, is Allard bij een groot bouwbedrijf gaan werken als werkvoorbereider en/of calculator. Door de economische recessie is hij vorig jaar zijn baan kwijtgeraakt. Het werkloos zijn beviel hem niet en heeft daarom besloten om in de nog bestaande werkplaats in Langelille een houtzagerij te beginnen. Jaren geleden zag hij op een beurs al eens een mobiele houzagerij staan werken en dit heeft altijd zijn interesse gehouden. Het is van oorsprong een Amerikaanse machine die dus ook op locatie kan zagen.

Op het grote erf bij de werkplaats in Langelille liggen voornamelijk Douglas- en eikenbomen op voorraad die tot elke afmeting die de klant wenst kunnen worden gezaagd tot een lengte van 6 meter. Langere lengtes zijn eventueel ook mogelijk. Maar de klant kan ook één of meerdere bomen zelf aanleveren.

 

Houtsoorten

 

Douglas hout is momenteel erg populair, en wordt gebruikt in tuinen, buitenmeubels, schuttingen of buitenverblijven, die Allard van der Wal overigens ook zelf produceert. Het is een erg duurzame naaldhoutsoort, het is een Amerikaanse boom die hier vroeger is aangeplant. Bij sommige mensen ook wel bekend als Oregon Pine. Ook raakt het eikenhout steeds meer in zwang, zoals bos-eiken.

 

Omdat het een mobiele houtzagerij betreft kan Allard van der Wal ook op locatie zagen, dus bij de mensen thuis om daar hun gezaagde bomen te kunnen verzagen tot planken en balken. Hiervoor is al veel belangstelling. Van deze eigen planken/balken worden dan tuinmeubels, een houten schuur en dergelijke van gemaakt. Deze wijze van werken is ook erg duurzaam, immers geen gesleep met de bomen naar de houtzagerij maar de houtzagerij komt naar de opdrachtgever toe.

 

Duurzaam ondernemen

 

Duurzaam ondernemen staat bij de nieuwe ondernemer hoog in het vaandel. Er wordt geprobeerd het hout zo dicht mogelijk uit de regio te halen. “De partij Douglas bomen die wij op het erf hebben liggen komen uit de omgeving van De Eese. Ook is er contact met iemand van Staatsbosbeheer om hout uit het Kuinderbos te betrekken”, aldus Allard van der Wal.

 

Omdat hij nu de beschikking heeft over de nog compleet ingerichte werkplaats met houtbewerkingsmachines in Langelille kan het hout ook gelijk voor de klant bewerkt worden. 

 

Voor meer informatie zie: www.allardshout.nl.

 

 

 

 

(Foto: Lenus van der Broek).

Mede mogelijk gemaakt door