Open dag op de basisscholen

Door Hans Brandsma, woensdag 19 maart 2014 7:30
Door: Popkje van Veen en Joke Visser

Woensdag 19 maart was er gelegenheid om een kijkje te nemen bij onze basisscholen.

Er was belangstelling van ouders met hele kleine kinderen om nu alvast te kijken waar hun spruiten in de toekomst les zullen krijgen.  Maar ook grootouders konden bij de kleinkinderen op schoolbezoek. Een bijzondere ervaring want door de tijden heen zijn er veel nieuwe lesmethoden ingevoerd. Zaken waarvan menig ouder en grootouder nog heel wat op zou kunnen steken. Tijdens de lessen was er voor de gasten gelegenheid om aan een toets  geschiedenis mee te doen. We hebben zonder enige voorstudie een schot gewaagd.  Maar de 80-jarige oorlog was nou niet bepaald ons favoriete onderwerp en we zijn dan ook niet erg hoopvol op een goed cijfer. We wachten het af, juf moet het nog nakijken!

De nadruk ligt bij het lesgeven voor een groot deel bij de eigen verantwoordelijkheid. De leerlingen  moeten zelfstandig leren werken. Als je je taken serieus uitvoert dan zal het zich vertalen in een goed eindresultaat. Gooi je er met de pet naar, dan heb je jezelf te pakken en krijg je géén goede cijfers. De leerkracht is de vaste factor om dit proces goed te begeleiden.

Binnen afzienbare tijd zal de fusie tussen de twee basisscholen een feit zijn en dat zorgt voor de nodige aanpassingen voor de leraren  en de kinderen. De openheid binnen de school wordt geleidelijk aan ingevoerd. Vouwwanden staan open, de kantines zijn al gefuseerd en veel dingen worden inmiddels spelenderwijze samen opgepakt. Ook de inrichting van het gebouw zal hier en daar grondig veranderd worden. Sommige grotere kinderen vinden het nog wel wat spannend. Maar de lagere klassen en de toekomstig leerlingen weten straks niet anders. Binnenkort is het allemaal heel gewoon en gaan ze sámen naar de basisschool.   

Update: Vernieuwd
Door Margo, donderdag 20 maart 2014 8:03
Mede mogelijk gemaakt door