"Visvrouwen en kabeljauw"

Door Immy Sloot, zaterdag 4 augustus 2018 16:13
door Lenus van der Broek

Scherpenzeel - 'Visvrouwen en kabeljauw' is de titel van de nieuwe ateliertentoonstelling van Titi Zaadnoordijk. Het thema is visserij en de strijd om het bestaan. De expositie werd zondagmiddag 22 juli in en rond haar atelier aan het Voetpad in Scherpenzeel geopend. De dichter, performer en beelden kunstenaar droeg wat voor uit haar eigen werk.

Zaadnoordijk maakte onder meer vismannen gedrukt op oude zeekaarten, getekende portretten van vissersvrouwen, een heleboel haring die te drogen hangt en veel klederdracht. Slappe lichamen knipte ze uit zelfgebreide truien. Aan de waslijn hangt wit ondergoed met geborduurde mannen en vrouwenlijven.

Voor haar waslijn gebruikte de kunstenares geen nieuwe hemden maar gedragen exemplaren, soms zelfs zo dat de gaten er in zijn gevallen. Schoongewassen maar een afdruk van de bezwete lichamen van de harde werkers achtergebleven in het witte katoen en door Zaadnoordijk geborduurd.

Waterkaarten

De slappe lijven zijn geknipt uit gebruikte truien, niet nieuw maar al gedragen en afgedankt. Dit geldt ook voor hun achterkant van bedrukte katoenen stoffen. De waterkaarten, door Zaadnoordijk bedrukt met vismannen, in aanbidding, dan wel gevangen in een vissenlijf, vertonen de sporen van de vorige gebruikers.

Ook in de tekeningen zitten meerdere betekenislagen. Zaadnoordijk tekent de vrouwen met krijt, potlood of Oost-Indische inkt en voegt vervolgens met naald en draad vissen toe.

Onderliggend thema is (de strijd om) het bestaan, het harde werken, een passie die ook een noodzaak kan zijn of een gevangenis.

Een deel van de geborduurde was hangt ook te drogen op de locatie Opera Spanga. De tentoonstelling duurt tot en met 14 augustus. Zie ook: www.titi.nl.   

(Foto's: Lenus van der Broek)

titititititititititi

Mede mogelijk gemaakt door