Vliegroutes boven de Veenpolder!

Door Immy Sloot, vrijdag 7 april 2017 17:45
door Plaatselijk Belang SMS

Laagvliegend luchtverkeer boven de Rottige Meente

Onlangs verscheen er een krantenartikel in de Leeuwarder Courant over de uitbreiding van Lelystad Airport en de gevolgen hiervan voor onder andere de Groote Veenpolder. Wij als Plaatselijk Belang volgen de ontwikkelingen sindsdien en willen bij deze de inwoners van onze dorpen infomeren. We merken dat het begint te leven onder de inwoners; er druppelen vragen binnen. Wij als Plaatselijk Belang SMS willen aangeven dat we ons in de materie aan het verdiepen zijn en ook vragen hebben gesteld aan de gemeente Weststellingwerf over deze kwestie.

Omdat we nog weinig concrete informatie hebben, gebruiken we voor dit stuk de informatie uit het krantenartikel van Robert Jan Speerstra, dat op 18 maart j.l. in de Leeuwarder Courant is verschenen. Hij geeft daarin onder andere aan dat Lelystad Airport de komende jaren mag uitbreiden om zo Schiphol meer ruimte te bieden. Daardoor zullen er nieuwe vliegroutes ontstaan. Die nieuwe routes zijn  laag (soms 1500 meter, incidenteel zelfs 900 meter!) omdat het vliegverkeer onder dat van Schiphol moet blijven. In Overijssel is al maanden ophef, maar nu blijkt dat deze lage vliegroutes  met name van en naar Engeland en Ierland, ook boven de zuidelijke helft van Friesland zullen komen; waaronder dus ook de Rottige Meente. Een Natura 2000 gebied nota bene. Tevens zijn er plannen voor een wachtgebied voor vliegtuigen die niet kunnen landen die in een ruime lus boven Steenwijk komt te liggen. Toestellen in dit gebied kunnen ook dorpen in Weststellingwerf ‘aantikken’ zoals Blesdijke, De Blesse, Steggerda en Noordwolde.

De Vereniging van Kleine Dorpen (VKD) heeft na berichtgeving hierover in de Leeuwarder Courant aangegeven om alle 19 dorpsbelangen in de 24 kleine dorpen in te lichten. Tot op heden zijn wij als hier Plaatselijk Belang SMS nog niet nader over geïnformeerd. Jammer, want wij willen onze inwoners hier graag zo snel mogelijk duidelijk over geven. Wordt vervolgd dus!

Indien er vragen zijn of opmerkingen over deze kwestie kunt u zich tot ons richten via pl.bel.sms@gmail.com.

Renske Tjeerdsma, secretaris Plaatselijk Belang SMS

vliegroute

Mede mogelijk gemaakt door